Veelgestelde vragen

Wat is een UPS?

Basisfunctie van een UPS is beschermen tegen het beschadigen van hardware door stroomuitval en stroomonderbrekingen. Veel UPS-en meten en verbeteren de continuïteit en kwaliteit van de inkomende stroom naast hun beschermende functie.

Een UPS beschermt tegen dataverliezen en beschadigingen. Zonder UPS kan computerdata bij een stroomuitval of stroomonderbreking onbruikbaar worden of zelfs helemaal zoek raken. In combinatie met Power Management Software zorgt een UPS voor een correcte afsluiting van het systeem of de PC.

Een UPS kan als voorstation van een generator werken. Gedurende de tijd die een stroomgenerator nodig heeft om op gang te komen bij een stroomuitval, kan de UPS met haar batterijen de processen continueren. Zodra de generator opgestart is, neemt deze de stroomtoevoer van de UPS over. 

Wat is een Off-line UPS?

Deze wordt gebruikt voor de bescherming van PC’s, telefooncentrales en kassasystemen tegen spanningsuitval, spanningsdip en spanningspieken. Onder normale omstandigheden gaat de netspanning via een filter direct naar het apparaat (bijvoorbeeld de PC). De batterij wordt opgeladen vanuit de netspanning. Indien zich een stroomonderbreking voordoet of fluctuaties in de netspanning voordoen dan levert de UPS een stabiele stroom vanuit de batterij. Dit is een relatief goedkope methode om thuis of op kantoor apparaten te beschermen.

Wat is een On-Line UPS? 

Deze wordt gebruikt voor de bescherming van datanetwerken en serverruimtes in het midden- en kleinbedrijf. Een on-line UPS is bedoeld voor het beschermen tegen spanningsuitval, spanningsdip, spanningspieken, overspanning en onderspanning. Hiervoor wordt de spanningstoevoer naar de installatie constant gecontroleerd door een microprocessor die de kwaliteit nauwkeurig meet en direct reageert op schommelingen in de kwaliteit en hoogte van de netspanning. Bij een te lage netspanning zorgt een booster dat de uitgangsspanning automatisch verhoogd wordt en bij een te hoge netspanning zorgt de fader er voor dat de uitgangsspanning weer verlaagd wordt. Hierdoor is de spanningstoevoer naar de installatie constant en van hoge kwaliteit. Het grote voordeel van line interactive UPS’en is dat de compensatie van deze te hoge of te lage netspanning gebeurt zonder energie te betrekken uit de batterijen.

Dubbele conversie 

Dit is de basis voor alle UPS-en die ontworpen zijn voor het continu beschermen van bedrijfskritische apparaten en installaties tegen alle negen voorkomende storingen in de aangeboden netspanning.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan industriële processen, zoals 24 uurs productieprocessen, datacenters en andere 24/7 servers en apparaten. Ingang en uitgang zijn volkomen van elkaar gescheiden: de uitgangsomvormer (van gelijk- naar wisselspanning) voedt de bedrijfskritische belasting met een continu geregeld en “schone” sinusvormige uitgangsspanning die niet beïnvloed wordt door eventuele storingen in de aangeboden netspanning aan de ingangszijde. Indien de binnenkomende netspanning buiten de toegestane (storings)grenswaarden komt, gaat het systeem zonder onderbreking automatisch over op batterijbedrijf. Doordat bij een dubbele conversie UPS geen overgangsverschijnselen optreden bij het overgaan op batterijbedrijf kan deze toegepast worden bij elk type proces.

Line-interactive UPS 

Een line-interactive UPS is voor het grootste deel vergelijkbaar met een off-line UPS. De belangrijkste verschillen zitten hem o.a. in het feit dat een line-interactive UPS beschikt over een beter filter. Verder is een line-interactive UPS uitgevoerd met een "fader", dit betekent dat wanneer de spanning van het net te hoog wordt, een dergelijke UPS in staat is om , zonder omschakeling naar batterij, deze spanning naar een acceptabele waarde te "faden". 

Een line-interactive UPS kan worden toegepast voor LAN-omgevingen zoals CAD werkstations en minder kritische servers. 

Noodstroomvoeding

Noodstroomvoeding is de voeding van een elektrisch netwerk, die in bedrijf komt zodra de gebruikelijke primaire voeding (bijvoorbeeld netspanning van het elektriciteitsbedrijf) uitvalt. Om de noodstroomvoorziening in te schakelen moet eerst worden voldaan aan twee voorwaarden. 

Een noodstroominstallatie die de netspanning kan overnemen zonder onderbreking wordt een "nobreak installatie" genoemd. Vaak wordt hiervoor een combinatie van een UPS en een noodstroomaggregaat toegepast. De UPS verzorgt de voeding tijdens de eerste minuten, hierna neemt het noodstroomaggregaat dit over en laadt de UPS weer op. De UPS is op zichzelf geen noodstroomvoeding te noemen omdat een UPS het niet semi-permanent kan vervangen.

Wat is een noodstroomaggregaat?

Een noodstroomaggregaat (NSA), ook wel kortweg noodstroomdiesel is een combinatie van een dieselmotor en een generator. Een NSA levert in tegenstelling tot een UPS niet meteen elektriciteit; dit duurt ongeveer 15 seconden omdat na lichtnetuitval de dieselmotor eerst moet starten en aanlopen. 

Het grote voordeel van een noodstroomdiesel is dat deze een groot vermogen gedurende een langere tijd kan leveren. Wel moet hierbij rekening worden gehouden met de benodigde dieselolieopslag.

Een combinatie van de beide systemen biedt het voordeel van een ononderbroken stroomvoorziening met een lange overbruggingstijd. 

NSA's worden bijvoorbeeld gebruikt in ziekenhuizen en waterzuiveringen en -pompstations om bij uitval van elektriciteit toch door te kunnen werken. Ook op luchthavens worden NSA's toegepast. Hier wordt vaak een deel van de installatie door gevoed, zoals brandmeldinstallaties, toegangscontrole en noodverlichting. Ook enkele liften blijven meestal functioneren, om eventueel een ontruiming veilig te laten verlopen. 

Is een UPS iets voor mijn organisatie?

Tegenwoordig wordt er in elke organisatie wel gewerkt met elektronische systemen die bedrijfskritisch zijn. Anno 2015 kan bijna geen enkele organisatie zonder een UPS systeem.

 Voorbeelden 

Kantooromgevingen

In de meeste kantoor omgevingen worden per dag grote hoeveelheden informatie verwerkt. Deze informatie bevat vaak bedrijfskritische informatie zoals financiële cijfers, klantgegevens en orderinformatie. Zonder een UPS is de kans groot, dat als de stroom uitvalt, er per direct niet meer gewerkt kan worden. Bij een stroomuitval is het dan ook belangrijk dat de medewerkers minimaal de huidige werkzaamheden kunnen opslaan. Op een later moment of op een andere locatie kunnen zij het werk dan weer oppakken.

Telefooncentrales op VoIP

Steeds meer telefooncentrales maken gebruik van VoIP. Dit is een mooie techniek waarbij organisaties gebruik maken van bellen via internet. Men vergeet echter dat bij een stroomstoring de telefooncentrale dan ook plat ligt. Een UPS kan tijdelijk de stroomvoorziening over nemen waardoor uw organisatie tijdens een stroomstoring gewoon bereikbaar blijft. 

Betalen met PIN

Cash was vroeger King. Echter betalen steeds meer consumenten met PIN of via contactloos betalen. Echter, bij een stroomuitval werken de kassa’s niet meer. Dit betekent dat winkelend publiek of gasten in de horeca niet meer kunnen afrekenen. Met een UPS voorkomt u dat gasten zonder te betalen de zaak verlaten. Een UPS aangesloten op uw betaalsysteem geeft u de rust dat uw winkelend publiek of uw gasten gewoon kunnen afrekenen. 

Beveiligingssystemen

Als het gaat om onze veiligheid, zijn betrouwbare beveiligingssystemen van groot belang. De systemen die ons leven en onze eigendommen beschermen moeten altijd goed functioneren. Een stroomstoring zorg ervoor dat veel beveiligingssystemen niet meer (goed) werken.

Voorbeelden

  • CCTV Camera systemen
  • Noodverlichting systemen
  • Toegangscontrole systemen 

Als uw systemen van stroom afhankelijk zijn is een UPS de oplossing. Een UPS kan voor een bepaalde tijd de stroomvoorziening overnemen. Al naar gelang van de capaciteit kan dit van enkele minuten tot een paar uur. 

Medische apparatuur

Beschikbaarheid van stroom is een van de meest kritische factoren binnen ziekenhuizen en laboratoria . Een stroomuitval kan er binnen een paar minuten al voor zorgen dat er een kritieke situatie ontstaat. Een goede UPS schakelt direct in bij een stroomuitval. Hierdoor kan er genoeg tijd worden gewonnen om over te schakelen op noodstroom aggregaten. 

Er zijn nog legio voorbeelden te noemen waarbij het noodzakelijk is om een UPS tussen het elektriciteit netwerk en uw apparatuur te zetten.

 Weet u het niet zeker? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.  

Hoe weet ik nu welke UPS geschikt is voor mijn organisatie?

Bel 088-9990901 voor advies over de juiste UPS voor uw situatie en de installatie ervan. Wij zijn een jonge webshop maar de ondernemingen achter de webshop hebben jarenlange ervaring met advies, verkoop en installatie van UPS systemen.

Kan ik mijn UPS door jullie laten installeren?

Zeker. Wij begrijpen dat UPS systemen complexe systemen kunnen zijn die met zorg dienen te worden geïnstalleerd. Een foute installatie kan er zomaar voor zorgen dat de UPS niet werkt, of niet werkt zoals het bedoeld is of zelfs voor onverwachte problemen zorgt.

Om u te ontzorgen bieden wij onze installatieservice. U kunt deze telefonisch bestellen of bij uw bestelling toevoegen aan uw winhekwagen.

Is het mogelijk dat ik een advies op maat krijg?

Jazeker. Wij komen graag bij u langs om u advies te geven voor de juiste UPS voor uw organisatie. 

Bel 088-9990901 voor advies. Aan de hand van het telefoongesprek bepalen we dan of een locatie bezoek van toegevoegde waarde is.

Nemen jullie mijn oude UPS retour?

Als u er voor kiest om de installatie door ons te laten uitvoeren nemen wij de oude UPS retour. Wij zullen dan zorgen voor een verantwoorde en duurzame ontmanteling van het UPS systeem.  U kunt ook uw oude UPS retour sturen naar ons.

Wie zit er achter UPS4ALL?

UPS4ALL is een initiatief van Craneo Computerruimtes. Craneo heeft jarenlange ervaring met het adviseren voor de juiste noodstroomvoorziening voor elk type organisatie.

Craneo computerruimtes 

CRANEO Computerruimtes is de onafhankelijke specialist in ontwerpen, (her) inrichten en bouwen van computerruimtes. CRANEO Computerruimtes is onderdeel van X-ICT. Craneo Computerruimtes is een begrip op het gebied van ontwerpen, (her) inrichten en bouwen van computerruimtes. Keywords voor onze organisatie zijn; Klant specifiek, fabrikant onafhankelijk, efficiënt en ICT-minded.